Eklerki artystyczne

Kiedy po raz pierwszy natrafiłem na profil londyńskiej cukierni Maitre Choux, zobaczyłem przepiękne słodkości, którymi były eklerki artystyczne.

Właścicielem show-room'u jest Joakim Prat - francuski cukiernik, który swoim pomysłem podbił serca londyńczyków.

 

Po wielu miesiącach  obserwowania cukierni na Instagramie postanowiłem poszukać szkolenia, prowadzonego przez mistrza eklerków.  W ten sposób trafiłem do czeskiej Pragi.

Czterodniowe warsztaty pod okiem Joakima Prata były wyjątkowo interesujące i zaskakujące. Razem z grupą kilkunastu uczestników miałem możliwość zobaczyć, jak zrobić idealne ciasto na eklerki, jak je szprycować oraz idealnie upiec.

Joakim pokazał nam jak umiejętnie dobierać smaki i dodatki oraz jak poprzez dekorację stworzyć z nich dzieła sztuki.

Zgromadzoną wiedzę i umiejętności wykorzystuję w swojej pracowni, w której co tydzień przygotowuję dla Was słodkie wypieki.

Eklerki dostępne są w trzech smakach:


- wanilia z orzechami w karmelu 
- solony karmel z tonką 
- owocowe z czarną porzeczką i świeżymi owocami